سبزیجات خشک سبزی هایی هستند که قابل خشک کردن می باشند و به صورت خشک نیز برای مصرف مناسب هستند. این سبزی ها با چند روش مختلف خشک می شوند. مردم عادی آن ها را به صورت خانگی خشک می کنند و کارخانه ها از روش صنعتی برای خشک کردن آن ها استفاده می کنند.خشک کردن سبزی شرایط و اصولی دارد و شامل مراحل مختلف آماده سازی ،شست وشو، خشک کردن، بوجاری، بسته بندی و کنترل کیفی محصول می باشد. از این سبزیجات خشک برای تهیه بعضی غذاها و در بیشتر نوشیدنی ها مثل دوغ و چای و ترشیجات استفاده می کنند.
انواع سبزی خشک
سبزیجات خشک انواع زیادی دارد که هر کدام خاصیت و کاربردهای مخصوص به خود را دارند. از پر کاربرد ترین سبزیجات خشک جعفری خشک و شوید خشک را می توان نام برد. در زیر به برخی از انواع سبزی خشک اشاره خواهیم کرد:
- مرزنجوش به عنوان ادویه در غذاهایی مانند ماهی و گوشت قرمز کاربرد دارد.
- آویشن خشک که در تهیه پیتزا از آن استفاده می شود.
- سبزیجات خشک دیگری مثل ترخون، رزماری، ریحان، نعناع، پونه، زیره و گشنیز.
جعفری خشک
جعفری یک گیاه بسیار خوشبو و پر استفاده است. جعفری خشک جزء پر مصرف ترین سبزیجات خشک در سراسر دنیا است. این گیاه در تمام فصول سال در دسترس است. برگ های این سبزی برای تزیین انواع غذاها استفاده می شود. از جعفری خشک برای خوش طعم کردن سالاد، سس، املت و اکثر غذاهای حاوی سبزیجات استفاده می شود. برای خوش طعمی سوپ و انواع مختلف ترشیجات از جعفری تازه و خشک استفاده می کنند.
شوید خشک
شويد یک نوع سبزی با رشدی خیلی سریع است. این گیاه رایحه ای خوش دارد و علاوه بر طعم و بوی خوب دارای خواص دارویی نیز می باشد. در طب سنتی برای درمان چربی خون مصرف شوید را توصیه می کنند. از شوید جهت پختن شوید پلو، سالاد سیب زمینی، باقلا پلو و غذاهای دیگر استفاده می شود. برای زمان هایی که شوید تازه در دسترس نیست می توان در تمام غذاهایی که گفته شد، از شوید خشک استفاده کرد.
خشک کن سبزیجات
دستگاه های خشک کن سبزیجات مدل های مختلفی با کاربردهای مخصوص به خود دارند. برای معرفی انواع دستگاه های خشک کن سبزیجات می توان موارد زیر را نام برد:
خشک کن سبزیجات خانگی: این دستگاه ظرفیتی کم و سرعتی پایین دارد و برای مصرف های خانگی مناسب است. این دستگاه مناسب افرادی است که برای مصارف غذایی خود سبزیجات را خشک می کنند و قصد خرید و فروش آن را ندارند.
خشک کن سبزیجات نیمه صنعتی: این دستگاه ظرفیت و قدرتی بالاتر از دستگاه خشک کن سبزیجات خانگی دارد. این دستگاه برای استفاده در کارگاه های کوچک مناسب است. برای استفاده در طب سنتی و با هدف فروش پایین بعضی کارگاه های کوچک از این دستگاه ها استفاده می کنند.
خشک کن صنعتی سبزیجات: این دستگاه ظرفیت و قدرت خیلی بالایی دارد.این دستگاه در کارخانه های بزرگ که حجم بالایی از سبزیجات خشک تولید می کنند به کار گرفته می شود.
طریقه سبزی خشک کردن
بعد از اینکه سبزی ها خوب شسته شدند، باید آن ها را خرد کرد. هر چه سبزی ها بیشتر ریز شوند، سریع تر و بهتر خشک خواهند شد. بعد از ریز کردن سبزیجات باید شروع به خشک کردن آن ها کرد. در زیر با ۳ روش خشک کردن در سبزیجات آشنا خواهید شد:
خشک کردن سبزیجات با نور آفتاب: در این روش بعد از ریز کردن، سبزی ها را روی سطحی تمیز که نایلونی نباشد و در هوای آفتابی ولی در سایه پهن می کنند. ساده ترین روش خشک کردن سبزی همین روش خانگی است.
تولید سبزیجات خشک با استفاده از فر: فر باید روی کمترین درجه تنظیم شود و بعد از قرار دادن سینی سبزی ها در آن، نیم ساعت یکبار آن ها را باید زیر و رو کرد. مدت زمانی که خشک شدن سبزی طول می کشد بسته به نوع آن، حداقل ۴ و حداکثر ۱۲ ساعت است.
تولید سبزیجات خشک با روش صنعتی: در این روش با استفاده از دستگاه های صنعتی با سرعت بالا عمل خشک شدن انجام می شود.